Во Софија промоција на книгите на Јагода Михајловска и Винка Саздова

Културно-информативниот центар на Северна Македонија во Софија информира дека денеска со почеток во 18:30 часот ќе бидат промовирани книгите „Манастир Фуентерабија" од Јагода Михајловска-Георгиева и „Вилино" од Винка Саздова.

Двете книги се во издание на издавачката куќа „Персеј“ од Софија, а како што најавуваат од КИЦ на Северна Македонија во Софија, на промоцијата ќе присуствуваат двете авторки.

Книгата „Манастир Фуентерабија“ говори за две осамени, но чисти души, еднакво тажни и длабоко повредени, кои ја бараат утехата на брегот  на океанот и на кои на тој начин им се пресекуваат патиштата. Таа е сираче, а тој напушен од својата мајка и пораснат во дом. Таа останала без својот сакан точно на денот на свадбата, а тој – размонашен монах заради отец, со кого со години делеле една келија.

Романот „Вилино“ е роман за повикот на слободата и стравот од неа, за доброволното робство во „безбедните“ брачни води. Видан – Огнена – Тони: семеен триаголник од двајца отуѓени сопрузи и нивниот син. Приказна за тоа како блиските луѓе влегуваат во маѓепсан круг да се повредуваат еден со друг.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе