Во КИЦ промоција на книгата „Несоници“ од Ерол Туфан

Во паркот пред Културно-информативен центар – Скопје денеска ќе биде промовирана книгата „Несоници“ од Ерол Туфан.

Ерол Туфан

Книгата е мала енциклопедија од 99 „несоници “ посветени на видни уметници низ историјата на човештвото: скулптори, сликари, фотографи, музичари, артисти, писатели, поети, фотографи, синеасти…

Поетот, есеист и преведувач Ерол Туфан е роден 1959 година во Гостивар. Во 1992 година се иселил во Турција. Работи како самостоен адвокат во Истанбул. Досега во Скопје на македонски јазик ги објавил: книгата есеи „Книгољубецот “ (2006 и повторно 2011), книгата поетски есеизации „Несоници “ (2020) и книгите поезија: „Балкански син“ (2013) , „Камчето од Вардар“ (2016 ), „Ликовите во мене “ (2021 ). Изборите „Ерол трагом Ерола“ (2016) и „Књигољубац“ (2017) објавени се на српски јазик во Белград. Двојазичниот избор од поезијата на македонски и турски јазик „Меланхолија/Melankoli“ (2020) објавена во Скопје. Во Истанбул во печат му е стихозбирката на турски јазик „Hülya bitince“ . Член е на ДПМ, УКС и ТФП.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе