Во „Буква“ промоција на збирката есеи „Интелектуалци, политика, култура“од Данило Коцевски

Во кафе-книжарницата „Буква“ вечер ќе се одржи промоција на постхумно објавената збирка есеи: „Интелектуалци, политика, култура“ на скопската легенда Данило Коцевски. Збирката е во издание на издавачката куќа „Бегемот“, а промоцијата ќе се одржи во рамките на литературниот фестивал „АртАреа“.

Книгата „Интелектуалци, политика, култура“ е последното критичко-есеистичко дело на Данило Коцевски кој на својот единствен и оригинален начин, преку своите текстови ги анализира основните прашања на денешното живеење – каква е и во што се состои политичката улога на интелектуалците денес, и каков е нивниот однос кон политиката, општеството и културата. Збирката есеи изобилува со критички опсервации на низа актуелни случувања од областа на литературата, културата, политиката, филозофијата и урбаните феномени. Всушност, книгата „Интелектуалци, политика, култура“ дава луциден коментар за интелектуалната и политичката состојба кај нас и во светот.

Промотор на книгата ќе биде литературниот критичар, писател, поет и универзитетски професор, Владимир Мартиновски, а свое учествуво ќе земат и младите писатели: Дарко Лешкоски, Катерина Гогова и Васко Марковски. 

Одлуките донесени од поранешната власт, како што се докажа, беа лоши.

повеќе

Сѐ поочигледно е дека наместо Заев да направи чистка и да замети, граѓаните ќе го изметат него и СДСМ.

повеќе

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе