Во Битола промовирана трилогијата „Оживеани искри“ од Божин Андоновски

Друштвото на писатели „Битолски книжевен круг“ промовира трилогија за селото Брник, „Оживеани искри“, втора трилогија напишана и потпишана од авторот Божин Андоновски.

Трилогијата ги содржи книгите „Спомени и сеќавања за Брник“, „Оживеани искри: траги“ и „Расфрлени гнезда“, посочи авторот Божиновски на синоќешната промоција во битолскиот Центар за култура.

„Првата книга „Спомени и сеќавања за Брник“ е документарен запис за местоположбата на селото Брник, за жителите кои живееле во тоа село кое денес е оставено само на себе бидејќи нема нити еден жител. Не е лесно да се пишува трилогија во која има поезија и проза. Во моите книги има и многу фотографии како поткрепа на пишуваното“, истакна Божиновски.

Трилогијата „Оживеани искри“ ја промовираа професорите д-р Златко Жоглев, д-р Гордана Стојановска, д-р Весна Калпаковска и д-р Даниела Андоновска Трајковска. Пред аудиториумот во Битола, авторот Божин Андоновски најави промоција на нова книга со хумористични раскази.

Даночните затајувачи сѐ почесто се мали фирми, кои сѐ потешко се следат.

повеќе

Повлекувањето на Обединетото кралство од ЕУ (Брегзит) е правен потфат без преседан во историјата на правото.

повеќе

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе