Вечерва почнуваат Струшките вечери на поезијата

Во Струга вечерва ќе почнат 58-те Струшки вечери на поезијата, една од најголемите и најпрочуени културни манифестации во земјата, но и пошироко.

На поетскиот фестивал 32 странски и 30 домашни поети ќе учествуваат во годинешното издание, а програмата на фестивалот има 52 настана, а покрај Струга како град домаќин, поетите во рамките на програмата „Поезија на пат“ ќе се претстават и во Охрид, Калишта, Куманово, Велес, Прилеп, Небрегово и во Скопје.

Се потрудивме да ја задржиме препознатливата структура на програмата на манифестацијата Струшки вечери на поезијата, но и да внесеме новини за кои се надеваме дека ќе станат нејзин белег. Една од тие новини е „Поетската порака“ што на церемонијата на отворање ќе ја чита Влада Урошевиќ.

Годинешниот лауреат на СВП е романската поетеса Ана Бландијана, како четврта жена добитник на високото признание „Златен венец“.

„Тоа не значи дека поезијата ја пишуваат само мажи, туку значи дека можеби жените биле неоправдано забиколувани при доделување на признанието и ќе се обидеме во иднина таа грешка да ја исправаме“, рече директорот на манифестацијата Тодорче Тасевски.

Претседателот на Управниот одбор на СВП, Елизабета Шелева потсети дека пред 15 години Бландијана била гостин на манифестацијата со свое издание и избор на песни во едицијата „плејади“, а сега повторно е тука како лауреат на „Златниот венец“. За неа Шелева вели дека е поет со бунтовен дух, со критичка перспектива која не замолчува пред неправдите, лагата, сите видови отчовечување и отприроднување својствени за луѓето денес.

„Бландијана е припадник на генерацијата на поетите од 60-тите, кои себе се нарекувале неомодернисти, со пристап кон поезијата базиран врз херметизам, метафоричност, естетизам како своевиден отпор против тогашната естетка на соц-реализмот. Ана Бландијана во меѓувреме станува симбол, икона на отпорот, непокорот против социјалната матрица што долго време владее во тогашното романско општество, под строг надзор на цензурата. Подоцна кога тоа се ќе заврши, и натаму таа задржува строг критички став и однос кон новите проблеми својствени за демократијата“, рече Шелева.

Лауреатот Бландијана изрази големо задоволство што е добитник на највисокото поетско признание. Таа рече дека на 21 март кога и било јавено дека е добитник на „Златниот венец“ напишала порака дека за неа Македонија не е само пријателска земја, туку парче од планетата по која чекорел Орфеј, што доволно зборува за традициите на поетскиот израз тука.

По традиција, фестивалските поетски збиднувања во рамки на СВП почнаа изутрината со садење дрво во Паркот на поезијата во Струга и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2019 година.

Минхенската безбедносна конференција, која со децении служеше како силен симбол на силата на западното сојузништво, оваа година покажа дека јазот меѓу сојузниците е поголем од кога и да е.

повеќе

Време е да се почне да се размислува што може да значи тоа.

повеќе

Која е логиката на Заев и СДСМ со вчерашниот протест што од сега се гледа дека ќе им биде и наративот за целата кампања?!

повеќе