„Сонцестој“ – нова стихозбирка на Катерина Гогова

Деновиве од печат излезе третата стихозбирка на Катерина Гогова, „Сонцестој“. Издавач е книгоиздателството Ми-Ан од Скопје.

Книгата содржи над педесет песни, поделени во два циклуса. За книгата, Снежана Стојчевска ќе напише: „Пред нас имаме исклучителен поетски ракопис насловен со уникатен наслов „Сонцестој“ од Катерина Гогова. Ако првата книга „Актите се кастрирани“ е олицетворение на огнот, а втората книга „Пад во немирна вода“ олицетворение на водата, тогаш „Сонцестој“ е воздух, небо на кое сонцето изгрева и заоѓа. Нејзините стихови се во склад со природата, промената на годишните времиња и природните елементи. Сонцестој како термин се употребува во астрономијата и всушност претставува позиција на сонцето во одредени денови од годината. Зимскиот сонцестој претставува најкраткиот ден во година-та, додека пак летниот сонцестој претставува најдолгиот ден во годината. Наједноставно кажано сонцестој е најкусиот и најдолгиот ден. Од тука произлегуваат поднасловите на двата дела „Темницата стои на другата страна: најдолгата ноќ“ и „Најдолгиот ден: копнеж за пол-ноќно сонце“.

Сонцето како појдовна, но и централна тема во оваа книга е всушност инструмент со кој се мери течението на времето. Дуалната природа на сонцето и спрегата на спротивставени енергии што во себе ги носи се две страни на една паричка, денот и ноќта, зората и залезот, животот и смртта, црното и белото, јин и јанг итн. Веднаш може да се насети сензибилитетот на нејзината поезија, лирична, нежна, медитативна, во исконски склад со природата, длабока, искрена и свежа“.

Катерина Гогова е родена 1989 година во Дојран. Пишува поезија и кратка проза. Нејзината дебитантска поетска збирка во издание на „Современост“ од 2018 година носи наслов „Актите се кастрирани“. „Пад во немирна вода“ е нејзината втора поетска книга и со неа станува десеттиот носител на признанието „Бели мугри“ за 2018 година кое го доделува Дом на културата „Кочо Рацин“ во Скопје.

Со избор поезија е застапена во антологиската збирка „Метрички карван“ (ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“-Гевгелија, 2017, 2018, 2019, 2020), нејзина поезија е објавена и во зборникот „Креативни точки“ (МИ-АН, 2018), во монографијата „Астални проекции (Бегемот, 2018)“, во графичката арт панорама „Допир“ (ЗЛУКР Арт Еквилибриум, 2019), и во други фестивалски изданија.

Дел од нејзината поезија е преведена на српски, хрватски, словенечки, бугарски, албански, италијански, германски и англиски. Гогова работи препеви поезија од српски, хрватски и англиски на македонски јазик. Живее и работи во Скопје. Активист е за човекови, здравствени и сексуални права на маргинализирани заедници.

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе