„Синдромот на самоуништувањето“, нова книга од Васил Костојчиноски

Во рамките на јубилејот-триесет години од основањето, „Матица македонска" ја објави книгата „Синдромот на самоуништувањето во десницата на македонското движење во Бугарија (1918-1934)" од Васил Костојчиноски.

Делото е засновано на релевантни факти, низ кои се согледува судбината на македонското револуционерно движење и на погибијата на знаменити имиња, кои во братоубиствени борби ги положиле своите животи.

Состојбите на Македонското револуционерно движење во периодот меѓу двете светски војни по многу свои појавни форми претставуваат специфичен феномен, кој се уште не е дообјаснет, посебно феноменот на меѓусебните убиства наречен „македонски феномен“. Заради тоа, приоритетен предмет на истражувањата дадени во оваа книга не е целината на процесите во Македонското национално движење во периодот од 1918 до 1934 година, туку само еден негов сегмент на меѓусебните убиства. Всушност, феноменот на меѓусебните убиства на македонското движење меѓу двете светски војни секогаш привлекувал големо внимание кај хроничарите на политичките процеси не само во Македонија туку и на Балканот. Комплексноста на проблемот ги  натерала историчарите  оваа појава да ја дефинираат како „македонски синдром“, констатира авторот во инструктивниот предговор на книгата.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе