Сашко Насев во Софија ќе го претстави својот нов роман

Македонскиот писател и сценарист Сашко Насев, кој е и директор на македонскиот Културно информативен ценар во Софија, ќе го претстави својот роман „Средби со ѓаволот", смешно-тажна, светло-иронична балканска верзија на „Мајсторот и Маргарита", на 2 јуни во 18 часот во литературниот агол на Пазарот на пролетни книги, паркот пред Националниот дворец на културата во Софија.

Според бугарските издавачи, „Средби со ѓаволот" е модерна, балканска верзија на мотивот за продажба на душата на ѓаволот и одговара на големото дело на Булгаков, пренесува БТА. Еден млад новинар е измамен од ветувањата на внукот на ѓаволот – да ја има убавата Маргарита, да успее во својата професија, да патува низ светот. Но, по пријатните возбудувања доаѓа моментот кога сè добро треба да се плати.

„Романот на Сашко Насев успешно се вклопува во традицијата на урбаниот магичен реализам. Напишано читливо, со живописно чувство за апсурдот и многу самоиронија, тој е рангиран меѓу делата со свој глас, далеку од болниот хор на самосожалување што се провлекуваше во литературната продукција на Источна Европа во текот на годините на транзиција, истакна бугарскиот писател Алек Попов за романот на Сашко Насев.

Насев е македонски драмски писатели и сценаристи. Неговите претстави се изведувани на театарските сцени во неговата татковина и низ целиот свет. Тој е професор по драма на Универзитетот во Скопје. Тој е директор на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, кој во своја мисија го претвори зближувањето и запознавањето на нашите сродни култури.

Премиерата во Софија за време на Пролетниот чаршија на книги е втора по претставувањето на книгата во Хасково за време на Националниот литературен фестивал „Јужна пролет" минатата недела.

Алчноста за максимизирање на површината на градење ја помина „црвената линија“. Градот полека ја сече гранката на која седи.

повеќе

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе