Берлинале

Сара Климоска е европски актер во подем за 2021 година

Актерката Сара Климоска се враќа од 71.издание на „Берлинале" со наградата „Шутинг старс" (Shooting Stars), што ја доделува Европска филмска промоција. На синоќешната свеченост во Музејскиот комплекс во Берлин беа врачени наградите за десетте европски актери во подем. Климовска ја доби наградата „Актер во подем" за главна улога во филмот „Јас сум твојот човек" кој ја доби наградата Сребрена мечка.

„Имав прекрасни, возбудливи и интензивни три дена во Берлин на првата летна едиција од Берлинскиот филмски фестивал. Конечно имав можност во живо да ги запознам колегите со кои ја делам наградата . И навистина, секој еден од нив е исклучителен актер! Благодарна сум им на Агенцијата за филм, која ме номинирашена за наградата и што имав можност да го имам тоа неверојатно искуство", вели Климоска.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе