Руски сказни на македонски јазик за сите љубители на светот на имагинативното

Вечерва во Салонот 19,19 во Скопје во 19 часот и 19 минути ќе биде претставена книгата „Златниот коњ: руски народни сказни", во издание на книгоиздателството МИ-АН од Скопје. На македонската јавност ѝ се нуди избор од богатата ризница на руските сказни.

Изборот и преводот се на Емил Ниами, а за книгата ќе зборуваат Илија Велев, Лорета Георгиевска-Јаковлева и Мишел Павловски. Изборот е направен според традиционалниот опис на руските приказни во голем број руски зборници, хрестоматии, но и според нивната популарност на Интернет.

Во зборникот се вклучени следниве руски народни приказни: Василиса Прекрасна, Репка, Баба рога, Принцот Иван, жар-птицата и сивиот волк, Разбојници, Јовче-будалчето, Гуски-лебеди, Златниот коњ, Морскиот цар и Василиса Премудра, Елена Премудра, Златниот прстен, Оди таму – не знам каде, донеси го – не знам што и Маша и мечокот.

Светот на фантастичното, светот на имагинативното е она по кое денес страдаат децата, кои лесно се препуштаат на разните цртани и играни серии, видеоигри и слично, кои на детето не му оставаат простор за позитивно мечтаење. Она што е приоритет на оваа збирка е да им го врати оној дел од детството на најмладите читатели за кој и постарите генерации се сеќаваат со позитивност, а со кој освен основните функции, им дава на децата можност за изградба, како прво на естетски вредности, а исто така и започнува да ги гради нивните литературни критериуми кои се мошне важни за нивниот подоцнежен развој и духовна надградба. Сето тоа преку четиво богато илустрирано, прилагодено за возраста за која е наменето.

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе