Романот „Куклата“ на Исмаил Кадаре преведен на македонски јазик

Краткиот роман „Куклата“ со поднаслов „Портрет на мајака ми" на Исмаил Кадаре, најистакнатиот албански и еден од врвните европски писатели, е преведен на македонски јазик. Најновото дело со автобиографска содржина го преведе Алида Муча.

„Во романот објавен во 2015 година, Кадаре се навраќа кон родниот град Ѓирокастро и кон три века старата семејна куќа, со необични ликови и со мноштво недоречени нешта. Во таа атмосфера Кадаре го разоткрива личниот однос кон мајака си Хатиџе Доби-Кадаре, жената која никогаш не успева докрај да ја разбере. Во тој внатрешен простор на недоикажаностите функционира психолошката напрегнатост на авторовиот сказ во овој особен роман. Авторот мајка си ја доживува како замолчана, кревка кукла од хартија. Оттука и насловот на неговиот, посебно значаен интимистички роман“, соопшти „Арс Ламина“ за новото дело на Кадаре, кое е меѓу бројните романи посветени на темата мајка и досега преведен на француски, италијански, шпански, хрватски и на романски јазик.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе