Романот „Круг“ од Димитар Башевски објавен во Софија

Неодамна, бугарската издавачка куќа „Персеј“ од Софија го објави романот „Круг“ од Димитар Башевски.

Првото издание на овој роман кај нас е објавен во 2017 во издание на „Слово“, а второто издание го објави Издавачкиот центар ТРИ во 2018 година,  со обемен поговор од академик Катица Ќулавкова. Во тој поговор, Ќулавкова истакнува дека со романот „Круг“, Башевски создаде роман интересен, драматичен, богат со содржини, стилски необичен, јазично складен, психолошки изнијансиран...

Книгите на Башевски, освен овојпат на бугарски, досега се преведувани и објавувани и на англиски, чешки, романски, грчки, српски, турски, црногопрски и албански јазик. Тој е добитник на високите книжевни награди кај нас, вклучително и на награда за животно дело „Св. Климент Охридски“.

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе