Романот „Излегов“ на отец Пимен претставен на Европската ноќ на литературата 2020 и во македонскиот КИЦ во Софија

Во Софија на Европската ноќ на литературата, организиран од различните странски културни институти и амбасади во Бугарија, беше претставен романот „Излегов“ на отец Пимен, преведен на бугарски јазик. Актерите Ѓорги Георгиев – Антика и Игор Дамјанов читаа делови од романот пред публиката која се менуваше на секои 30 минути.

Вчера во КИЦ на Македонија во Софија се одржа и промоцијата на романот „Излегов“, кој беше претставен од преведувачката Елка Димитрова, Антон Баев и авторот отец Пимен. На присутните им се обрати и директорот на КИЦ во Софија Сашко Насев.

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе