НОВА КНИГА

Промоцијата на книгата „Шех Вардар“ од Ленче Милошевска ќе се одржи во ДПМ

Во Друштвото на писателите на Македонија на 22 септември (петок), во 12 часот, ќе се одржи промоција на книгата раскази „Шех Вардар“ од писателката Ленче Милошевска. За најновото прозно дело на Милошевска, што се појави во издание на „Антолог“ од Скопје, ќе зборува д-р Соња Стојменска Елзесер, а фрагменти од расказите ќе чита Александра Велинова.

Ленче Милошевска е автор и на прозните книги „Кумова слама“, „Три жени во три слики“, „Сатанска печурка“ и „Аксиос ги дели приказните“, како и на стихозбирките „Жедната земја моја“, „Кадилница на денот“, „Камени пораки“, „Одложена мисла“ и „Зборот е светлина“.

Како преведувач, Ленче Милошевска со своите преводи од англиски на македонски јазик на македонските читатели им доближи дваесетина значајни книжевни дела од светската литература. Член на ДПМ е од 1999 година.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе