Промоција на книгата „Мартин Крпан – дипломат и воин“ од словенечкиот амбасадор Милан Јазбец

Книгата „Мартин Крпан – дипломат и воин“ од проф. д-р Милан Јазбец, актуелен амбасадор на Република Словенија ќе биде промовирана вечер во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ во Скопје.

Милан Јазбец

Преводот на македонски јазик е на проф. Соња Должан. Изданието го вклучува и ревидираниот превод на повеста Мартин Крпан од словенечкиот писател Фран Левстик.

Поздравна реч ќе има писателот Раде Силјан, а изданието ќе го промовира проф.д-р Весна Мојсова – Чепишевска. На промоцијата ќе се обрати и авторот Милан Јазбец, кој ќе ги претстави и своите најнови изданија, објавени на македонски, албански и руски јазик. 

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе