Предавање „Вечниот Достоевски“ по повод 200 години од раѓањето на рускиот писател

Предавање со наслов „Вечниот Достоевски“ ќе се одржи денеска по повод 200-годишнината од раѓањето на рускиот писател Фјодор Михајлович Достоевски, во организација на Институтот за применета философија и етика на Факултетот за образовни науки при Универзитет „Гоце Делчев“ во Штип. Предавањето ќе го одржи професор д-р Трајче Стојанов.

Заради постојните ковид-протоколи, предавањето ќе биде онлајн на платформата Microsoft Teams и е од јавен карактер.

На предавањето поздравна реч ќе има и рускиот аташе за култура при Амбасадата на Руската Федерација во земјава Дмитриј Сачук. 

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. 

повеќе