„Правта на библиотеките“ – нова книга на академик Маџунков

Правта на библиотеките“ е насловен новиот роман на академик и писател Митко Маџунков кој го објави издавачката куќа „Три“, дел од неговиот „белградски“ циклус романи.

Циклусот почна со романот „Времето на ирвасите“, а по него следуваа „Птиците од ланските гнезда“ – добитник на наградата Роман на годината, „Непостојната книга", „Правта на библиотеките", а целината ќе се заокружи со книгата „Времeто пред приказната" која е во план да биде објавена во 2020 година.

„Како една заокружена приказна, романот говори за светот како пародија на сопствените вредности, базиран врз фалсификати наспроти злоупотребените оригинали. По настаните од неделата, „кога според некои непроверени вести, пропаднал светот", осамнува сосема обичен понеделник исполнет со заборав, како ништо страшно да не се случило, но наскоро следува изненадување, а дејството се префрла во подземјето…, соопшти „Три“.

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе