Во чест на великанот Блаже Конески

Поетска средба пред спомен - домот во Небрегово

Во среда напладне, пред спомен-домот во Небрегово, членови на Друштвото на писатели на Македонија ќе читаат стихови и ќе говорат во чест на великанот на нашата книжевност Блаже Конески. Манифестацијата е сегмент од програмата „2021- Година во чест на Блаже Конески по повод 100-годишнината од раѓањето" што се реализира под покровителство на претседателот на Македонија и со поддршка на Владата.

На средбата ќе настапат: Глигор Стојковски, Веле Смилевски, Христо Петрески, Пајо Авировиќ, Јулијана Величковска, Владимир Мартиновски, Снежана Стојчевска, Мишел Павловски, Мерсиха Исмајлоска и Соња Стојменска-Елзесер. Настанот ќе биде збогатен со музички настап на групата „Канарина и гитара" (Петар Ренџов и Ивана Стојановска).

 

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе