Поетесата Лилјана Пандева добитник на наградата „Григор Прличев” за најдобра поема за 2020 година

Поемата „Капетаните“ од Лилјана Пандева е избрана за најдобра на конкурсот за наградата „Григор Прличев“ за 2020 година што секоја година се доделува во чест на познатиот охридски поет и преродбеник.

Наградата на Пандева ќе ѝ биде врачена на манифестацијата „Прличеви беседи” што секоја година се одржува на почетокот на февруари кога се одбележува годишнината од смртта на големиот поет кој почина на 4 февруари 1893 година, објави МИА.

Прличев пред век и половина беше овенчан со Ловоров венец во Атина за неговата поема „Сердарот“.

„Прличевите беседи“ се одржуваат во организација на Центарот за култура и Библиотеката во Охрид што го носат неговото име, со поддршка од Министерството за култура на Република Македонија.

Лилјана Пандева е родена во 1964 година во струмичко Ново Село. Таа е дипломиран професор по македонска и јужнословенска книжевност и литература. Доктор е по филолошки науки.

Автор е на повеќе дела, меѓу кои „Новогодишни едночинки“, драмолети за деца во стих, поетската збирка „Љубов од А до Ш и обратно“, збирките раскази „Возовите на Луцерн“, „Канцеларсики колумни“, „Класифицирано“, романите „Од агендата на Калина Калин“, „Дневници на една љубов“, „Доилката“, добитник на наградата „Стале Попов“ на ДПМ, „Два Божика“, како и на поголем број научни трудови од областа на македонистиката и книжевната критика.Нејзините дела се преведени на повеќе странски јазици.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе