Почина легендата на македонското новинарство, Свето Серафимов

На 14 ноември 2021, на 93-годишна возраст почина легендата на македонското новинарство, Свето Серафимов. Роден во 1928 година, во Тетово, Свето Серафимов, на страниците на „Нова Македонија" ги креираше стандардите на македонското новинарство во средината на 20 век, и тоа сосема на нивото на тогашниот врвен светски журланистички професионализам, додека во 1956 година е предводник на борбата за независност на Кипар од британскиот колонијализам.

Свето Серафимов речиси до крајот на животот се занимаваше со преводи. Има преведено повеќе од стотина книги на македонски јазик.

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе