Солун

Почина грчкиот писател Маркос Мешкос: „ќе се сретнеме повторно во пепелта, македонските птици ќе зборуваат македонски“

Еден од најголемите повоени грчки поети и писатели, Македонецот Маркос Мешкос, почина на 83-годишна возраст по долгогодишна битка со ракот.

Грк со македонско потекло, Мешкос е роден во 1935 година во селото Горно Граматиково, Воденско, каде што утре ќе биде и погребен.

Таму го завршил и средното училиште. Дипломирал на атинскиот Институт за технологија во школата Доксиади во Атина во 1968 година. Работел како графички дизајнер во неколку рекламни агенции и како издавачки уредник.

Во многу списанија соработувал со песни, студии и проза. Неговите песни се преведени во неколку европски земји. Од 1981 година живее во Солун. Беше почестен со поетската награда „Диабазо“ во 1995 година за неговата поетска колекција „Честитки“ и со наградата на фондацијата Костас и Хелен Небесно на Академијата во Атина во 2006 година за неговата поезија.

Мешкос е автор и на поетските книги „Пред смртта" (1958), „Мавровони" (1963), „Анонимни" (1971), „Коњи на хиподромот" (1973), „Приватните гробишта" (1977), „Духовите на слободата" (1979), „Цвеќиња во проколната змија" (1983), „Сенката на земјата" (1986), „Честитки", „Елеутери" (2005), „Единствениот и множина шепот" (2009), „Откупнината" (2012), „Песните на скалата Хад"(2018).

На парламентарните избори во септември 2015 година тој беше на 12-тата позиција на листата кандидати на Сириза.

Политичките страдања од историјата, за разлика од чувството на слобода издлабени од сликите на природата во Втората светска војна и Граѓанската војна, го ставија својот печат на поетското дело на Мешкос.

Неговите песни се преведени во неколку европски земји, но не и во Македонија.

„Мојата мајка не го зборува грчкиот јазик. Ниту еден друг јазик во светот не зборува“, напиша Мешкос во песната „Муго Безгласно“ од книгата „Мавровуни - Црна Планина“.

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе

Ништо не ме научи повеќе за моите родители, а и за мене, од храната што тие ја обожаваа откако избегаа од Босна.

повеќе

Охрид, најголемиот и најпосетен туристички центар во Македонија, балканскиот Ерусалим и европскиот бисер, се менува со брзина на светлината.

повеќе