Жална вест

Почина Душица Илин-Шеќеровски

Синоќа во Белград, на 75-годишна возраст, почина истакнатата македонска писателка и новинарка Душица Илин-Шеќеровски.

Душица Илин-Шеќеровски е родена во Тетово на 12 март 1944 година. Се школувала во Битола, Тетово, Скопје и Белград. Книжевните и новинарските студии ги усовршила во Белград, каде што живеела и работела како дописник на македонските пишани и електронски медиуми од Србија и Црна Гора.

Член е на ДПМ од 1974 година. Автор е на збирките поезија: „Фреска на срцето“ (1971), „Сизифина“ (1976), „Ветер во кафез“ (1981), „Толкување на стравот“ (1989), „Спорен лет“ (2002), „Бела линија“ (2006), „Пек“ (2011), „Вишок земја“ (објавена во Белград 2019) и др.

Поезијата на Душица Илин е препеана на повеќе јазици и објавувана во Полска, САД, Турција, Романија и во други земји. Застапена е во повеќе антологии на македонската поезија, како и во антологии на поезијата од бившите југословенски простори. Добитник е на наградата „Златен прстен“ за поетски опус. 

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе