Писателката Лидија Димковска ќе учествува на „Глобална поетска серија“

Македонската писателка Лидија Димковска ќе учествува на виртуелниот поетски настан „Глобална поетска серија“, што ќе се одржи в сабота (16 јануари) во култното „Њујоршко поетско кафуле“.

Како што соопшти писателката, читањето го организира Здружението на имигрантските и меѓународните уметници на Њујорк, а ќе настапат уште девет мигрантски поети кои живеат и творат во различни земји низ светот.

Димковска заедно со германскиот поет Макс Чолек и рускиот поет Вјачеслав Купријанов, завчера учествуваше и на фестивалот „Дихтерлох“, организиран од „Алте Шмиде“ од Виена, Австрија, што исто така се одржуваше во хибридна форма. Таа вечер авторката читаше песни од поетската збирка „Црно на бело“ која во препев на германски на Александер Зицмен излезе минатата година.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе