„Огреала месечина од Солуна до Тетоо“ најнова книга од Владимир Кочоски

Од печат излезе книгата „Огреала месечина од Солуна до Тетоо" на авторот публицистот Владимир Кочоски, поранешен новинар и библиотекар. Станува збор за книга која е продолжение на делото „Песни и судбини" од 2006 година.

„Како во претходната книга така и во оваа обработувам како настанале познатите тетовски песни, односно за судбините на луѓето кои на одреден начин биле испеани. Во најновата книга има текстови за седум песни песни меѓу кои и една од најпознатите „Огреала месечина од Солуна до Тетоо". Во оваа песна се опишува животот на Кољо бакалинот кој во својот дуќан имал најквалитетна роба но проблемот за него бил што редовно морал да им дава вересија пред се на жените чии мажи биле на печалба па наплаќал кога ќе се врателе дома. Такви биле и трите снаи на Ѓоре од Сетоле“, вели авторот Владимир Кочоски.

Тој потенцира дека во шест од седумте песни се обратува претежно тажната и трагични судбини на народотот и предизвиците со кои се соочувале.

„Само „Бог да биде Јоше Ќупче Бојанин" е хумористична песна,  песни, другите песни се за жал за трагичните судбини“, истакна авторот.

Во „Песни и судбини" од 2006 година, има околу 15 текстови за познатите песни како „Срце ме боли за Трпана", „ Благуњо дејче Пожаранче" , „Кажи Епсо Димушеа" и други.

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе