Објавено е српското издание на книгата „Лебедовата песна на Заробеничката на ветрот“

Објавено е српското издание на книгата „Лебедовата песна на Заробеничката на ветрот" („Лабудова песма Заробљенице ветра") на новинарите на Македонското радио – Радио Скопје и познати македонски публицисти Искра Чоловиќ и Свето Стаменов. Книгата е посветена на првата македонска поетеса и основоположничка на женско писмо во современата македонска поезија и литература воопшто Даница Ручигај, која загина во скопскиот катастрофален земјотрес во 1963 година.

Книгата, чие македонско издание се појави во 2016 година, на српски јазик ја преведе и ја приреди познатата српска поетеса, преведувачка и литературна критичарка од Нови Сад Снежана Алексиќ – Станојловиќ.

Ова дело произлезе од радиоелегијата што по ист наслов беше емитувана на програмата на Македонското радио – Радио Скопје и е дел од мега аудио-книжевниот проект „Ако влегуваш во овој храм во кој љубовта е вера, помоли се!“.

Книгата, како и радиоелегијата „Лебедовата песна на Заробеничката на ветрот“, има три структурални делови: авторски текст – коментар кон животот на поетесата и нејзиното време на човечко и творечко опстојување, избрани стихови од двете антологиски стихозбирки „Сребрени ноќни игри“ и „Заробеници на ветрот“ и автентични искажувања на петнаесетина нејзини современици, пријатели и следбеници. Застапени се искажувањата на Златица Поповиќ – Ручигај, сестра на Даница Ручигај, Евгенија Шуплинова, Иван Чаповски, Михо Атанасовски, Гордана Михаилова – Бошнакоска, Коле Чашуле, Светлана Христова Јоциќ, Звонко Стојановиќ, Људмил Спасов, Кристина Николовска, Васил Тоциновски, Александар Прокопиев и Ирена Павлова де Одорико.

„Ова е книга – концентрат на најважното за Даница, за она што не смее да се заборави за жената која сосема сама почна и сврте цела една страница во македонската поезија и култура воопшто“, сметаат авторите.

Искра Чоловиќ и Свето Стаменов во 2018 година ја промовираа антологијата на песни посветени на првата македонска поетеса Даница Ручигај „Недореченост, о проклета да си“, што ја приредија по повод 55-годишнината од нејзината смрт.

Заедно со Надица Караколева беа автори на изложбата на факсимили на рачно напишани песни посветени на Даница Ручигај, која беше поставена во Младинскиот културен центар – Скопје од 6 до 15 септември 2018 година. Тие се автори и на книгата „Ако влегуваш во овој храм во кој љубовта е вера, помоли се!“ (2017), а беа приредувачи на книгата „Сребрени ноќни игри & Заробеници на ветрот“ на Даница Ручигај, која беше објавена во 2003 година по повод 40-годишнината од нејзината трагична смрт и од скопскиот катастрофален земјотрес и која, покрај двете нејзини антологиски стихозбирки, содржи се што дотогаш беше напишано и објавено за неа и за нејзиното творештво.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе