Објавена трилогија „Македонски безбедносни лавиринти"

„Македонски безбедносни лавиринти” е трилогијата на новинарот и публицист Свето Стаменов и универзитетскиот професор и прв министер за одбрана од независноста на земјава Трајан Гоцевски, во која на вкупно 1.200 страници се објавени 49 интервјуа емитувани на на Македонското радио – Радио Скопје од 2006 до 2018 година.

Првата е всушност, реиздание на книгата што под ист наслов беше објавена во 2015 година, содржи 22 интервјуа реализирани од 2006 до 2014 година. Тие се однесуваат на времето на осамостојувањето и прогласувањето на независноста на Македонија и предизвиците и премрежјата пред кои беше исправена младата македонска самостојна држава.

Втората книга од трилогијата содржи 15 интервјуа од  2015 и 2016 година, кои тематски се однесуваат на клучните процеси во тие две години, како и на историското значење на одредени датуми од македонската подалечна и поблиска историја.

Третата книга, пак, содржи 12 интервјуа од  2017 и 2018 година, кои во најголем дел им се посветени на анализите на македонските перспективи за членство во НАТО, со  акцентот на можностите за забрзување на економскиот развој на Македонија во рамките на евроатлантските интеграции. 

Оваа книга содржи и три интерјуа посветени на одбележувањето на 25 години од формирањето на АРМ, како и на реформите во безбедносниот систем. 

 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе