Oбјавена книгата „Нови драми“ од Томислав Османли

Книгата „Нови драми“ од македонскиот прозаист и драмски автор Томислав Османли е објавена од книгоиздателството „ВиГ Зеница“ од Скопје.

Книгата содржи две пиеси, една со историска, другата на современа тема – „Нишала од злато“ е посветена на темите на страста, моќта и суровоста среде стоичката мултикултура на Балканот, а пиесата „Враќање дома“ говори за изневерените и заборавени вредности, што ги тера младите да се оттуѓуваат и да заминуваат од земјава.

Пред неколку месеци беа објавени неговите две тематски книги насловени „Драми за Скопје“. На крајот од месецов предвидена е промоција на неговата најнова книга.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе