Објавен романот „Време за живот“ од писателот Маркос Хиралт Торенте

„Македоника литера" од Скопје го објави романот „Време за живот" од шпанскиот писател Маркос Хиралт Торенте, во превод од шпански јазик на Ненад Велковски.

„Време за живот“ е добитник на две високи книжевни награди: Националната награда за литература на Шпанија и наградата „Стрега“ во Италија (2014), како прв носител за најдобра странска книга.

Се работи за автобиографски роман што ја третира драматичната поврзаност меѓу татко и син, за тажните моменти и за опасните крстосници на животот. Маркос Хиралт Торенте се соочува со интимна и лична приказна: Смртта на таткото. Пренесувајќи ја болката од загубата, со хипнотичка и концизна нарација, тој го реконструира односот спрема таткото, со неверојатна желба за искреност, што пак приказната ја прави потресна.

Маркос Хиралт Торенте е роден во 1968 година, во Мадрид, во семејство на уметници. Тој е син на сликарот Хуан Хиралт, внук на писателот Гонзало Торенте Балестер и внук, исто така, на писателот Гонзало Торенте Малвидо. Дипломирал филозофија. Неговиот книжевен опус не е многу голем, но има извонреден успех – тој е многу добро прифатен од читателите и од критиката и е многу наградуван. Неговото книжевно деби беше во 1995 година со збирката раскази „Разбери ме“. Во 1999 година е прогласен за еден од најветувачките автори на Шпанија, кога со „Париз“ ја доби наградата „Хералде“ за роман, а со збирката раскази „Ништо не се случува самo“ – ја доби наградата „Фурест и Рока“. За книгата раскази „Крајот на љубовта“ ја доби меѓународната награда „Бреве Рибера дел Диего“. Неговиот светски триумф доаѓа со романот „Време за живот“ (2010).

Автор е и на книгите: „Среќни суштества“ (роман, 2005), „Куентос Вагос“ (раскази, 2010) и „Промена на кожата“ (раскази, 2018). Пишува и литературна критика. Соработува со весникот „Ел паис“ – во додатокот за литература. Неговите дела се преведени на многу јазици.

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

повеќе