НУБ „Св. Климент Охридски“ одбележува 74-годишен јубилеј

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски" – Скопје денеска ќе одбележи 74 години од своето постоење и ќе го чествува патрониот празник.

Одбележувањето ќе почне со положување цвеќе пред споменикот на свети Климент Охридски во дворот на библиотеката. Ќе бидат доделени традиционалните награди на вработените и наградата „Библиотека на годината“.

 Присутните на пладне ќе можат да го погледнат театарскиот перформанс „Емоции“ во режија и  кореографија на Кренаре Невзати – Кери и Дејан Лилиќ во главната улога. Перформансот е своевиден омаж за ликот и делото на Блаже Конески, кој починал пред 25 години на истиот ден кога НУБ „Св. Климент Охридски“ го одбележува патрониот празник. 

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе

Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го намалува нашиот животен век и квалитет на живот.

повеќе

Процесот на проверка не треба да почне од правосудниот систем, туку од извршните претставници и членовите на парламентот, и тоа не само оние кои се на власт денес, туку и оние кои со години ја водеа земјата.

повеќе