Новиот број на „Бранувања“ посветен на Струшки книжевни средби

Новиот, 19-ти број на меѓународната ревија за литература, култура и уметност „Бранувања“ е посветен на десетгодишнината од постоењето и активностите на литературната ревија и на манифестацијата Струшки книжевни средби.

Во списанието, кое го издава Културниот центар „Бран“ од Струга, објавено е и Слово за Владо Малески по повод 100 години од неговото раѓање и 35 години од смртта, како и интервју со Петко Шипинкаровски, главен и одговорен уредник на „Бранувања“.

Ревијата донесува и прилози на книжевни теми од неколку македонски и од преведени странски автори.

ЕУ покажа дека не е во состојба да ги исполни ветувањата дадени пред скоро две децении во Солун и одлучи веќе да не се преправа.

повеќе

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе