Нова книга на професорот Аугусто Фонсека

Во издание на „Издавачка дејност 88" од Скопје излезе книгата „Ќе тргне. Ќе тргне нашиот брод..." (Partirà, la nave partirà...) на професорот Аугусто Фонсека кој од 1973 до 1992 година., беше лектор за италијански јазик на УКИМ во Скопје.

Книгата е издадена на македонски и италијански јазик и е посветена на славниот италијански кантавор Серџо Ендриго со превод на македонски јазик на избор од неговите најубави песни, по повод 15 години од смртта. Книгата содржи богат и концизен историјат на дведецениското делување на професорот Фонсека во Македонија. Овој дел е изработен врз основа на архивски материјали кои ја збогатуваат книгата (фотографии, документи, сведоштва...).

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе

После десетици години се решава холдингот, неданочните давачки и царинските тарифи значајни за бизнисот.

повеќе