Наградата за најдобар млад преведувач „Вавилон 2017“ ќе биде доделена на церемонија во „Рамстор“

Победниците на четвртата Награда за најдобар млад преведувач „Вавилон“, организирана од Делегацијата на Европската Унија и Здружението на преведувачи и толкувачи ЗПРМ, ќе бидат објавени на 26 септември, во 12 часот, во ТЦ Рамстор, по повод Европскиот ден на јазиците 2017.

Наградите ќе ги предадат Н.Е. Самуел Жбогар, Шеф на Делегацијата на Европската Унија, и г-ѓа Огнена Никуљски, Претседател на Здружението на преведувачи и толкувачи - ЗПРМ.

На настанот ќе биде објавено и петтото издание на Наградата „Вавилон“. Истиот ден, на 26 септември, ќе бидат објавени и деталните критериуми за Наградата во 2018 година.

Овогодишната церемонија за доделување награди е дел од настанот организиран заедно со ЕУНИК Скопје, каде што учесниците ќе имаат можност да учествуваат на јазични работилници, како и да ги посетат штандовите со изложени преведени книги од различни европски јазици и книги преведени на локалните јазици во рамки на програмата „Креативна Европа“.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе