„Матица македонска“ отвори нова книжарница во Скопје

Ретка вест за Македонија. Книгоиздателството „Матица македонска" отвори книжарница - галерија, која се наоѓа спроти плоштадот ВМРО во Скопје.

Љубителите на книгата и уметноста ќе имаат можност да се информираат за најзначајните лектирни изданија за основно и средно образование, како и за најновите дела на познати македонски и светски писатели.

Посебно место заземаат изданијата објавени на македонски и на англиски јазик за македонската историја и фолклор, за народните носии, везови и накит, потоа за македонските манастири и цркви, за познатите резбарски центри и соборни храмови, како и монографски книги за Македонија, Скопје и Старата Скопска чаршија, Охрид, Свети Наум Охридски, Курбиново и др.

За љубителите на уметноста достапни се дела на познатите македонски сликари: Ордан Петлевски, Васко Ташковски, Глигор Чемерски, Коле Манев, Павле Кузманоски, Иван Велков, Стефан Хаџи Николов, Владо Георгиевски, Решат Амети, Симон Шемов, Драги Хаџи Николов - Аџи, Ниче Василев, Миле Корубин, Драган Аврамовски-Гуте и др.

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе