Марта Маркоска ќе ја претставува Македонија на интернационален поетски фестивал во Никарагва

На покана на организаторите на Интернационалниот поетски фестивал во Гранада, Никарагва, поетесата, Марта Маркоска, ќе го претстави своето авторско творештво во периодот од 11 до 17 февруари.

Поетскиот фестивал во Гранада е со долгогодишна традиција и воедно претставува еден од најголемите поетски фестивали во Централна Америка. Ова е негово четиринаесетто издание, а е посветено во спомен и чест на починатите поети Фернандо Силва Еспиноза од Никарагва и поетот Роберто Соса од Хондурас.

Марта Маркоска досега има единаесет авторски објави и препеви на нејзините песни, на преку 11 јазици, меѓу кои и најновиот препев, „Црне рупе у нама“, во издание на „Граматик“ од Белград, чие излегување беше промовирано неодамна.

Препевот на песните од книгата „Црни дупки во нас“, од македонски на шпански, го направи Сања Михајловиќ – Костадиновска, а нивната лектура, познатиот кубански поет, Виктор Родригез – Нунез.

Годинава, на интернационалниот поетски фестивал во Гранада, гостуваат 118 поети од целиот свет.

Поетесата Марта Маркоска е единствена претставничка од Македонија.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе