Во пресрет на 80 години од раѓањето

МАНУ и Матица ќе ги комплетираат собраните романи на Божин Павловски во 22 тома

 

Романи создадени во татковината:

1. Миладин од Кина

2. Дува. Проклетства

3. Црвениот хипокрит

4. Уткини соседи

5. Враќање во сказните

(Издавањето на овие дела е помогнато од австралискиот грант за Собраните романи на Павловски на англиски јазик)

Романи создадени отаде морињата:

6. Вест Ауст

7. Подвижни гробови

8. Патување со Љубената

9. Египетска сонувалка

10. Роман за моето заминување

11. Изгубени во Рајската градина

12. Мирисите на Доилката

13. Викај ме Хајгудбај

14. Убавицата и Мародерот

15. Зима во лето

16. Светлечкиот Поток

17. Рогот на љубовта

18. Градинар. Пустина

19. Америка, Америка

20. Монахот од Тамнава

21.  Мемоари на задоцнетиот романтичар

22. На пат за Ахасферија

(Издавањето на овие дела е остварено во текот на 2019 и 2020 година)

22 позначајни награди и признанија за творечкиот опус и дејност на академик Божин Павловски:

1. Награда за најдобар расказ на “Студентски збор” за “Болеста на Коренот”

2. Сојузна награда за уметничка репортажа на Сојузната младина на Хрватска

3. Сојузна награда “Младост” во Србија за романот “Миладин од Кина”

4. Државна награда “11октомври” за исклучителни резултати во раководењето на “Мисла”

5. Рациново признание за романот “Дува”

6. Државна награда “11 Октомври” за романот “Вест Ауст”

7.  Гран при” на Меѓународниот фестивал во Белград за сценариото на долгометражниот документарен филм “Австралија, Австралија” во режија на Столе Попов

8. Печалбарска повелба за романот Вест Аут”

9. Награда “Железара Сисак” во Хрватска за романот “Уткини соседи”

10. Награда “Кочо Рацин” за романот “Уткини соседи”

11. Награда “Стале Попов” за романот “Уткини соседи”

12.  Гоцева повелба за романот “Црвениот хипокрит”

13.  Гоцева повелба за романо “Подвижни гробови”

14. Интербалканска награда за книжевност во Грција за романот “Патување со Љубената”

15. Награда за најпродавана книга на Саемот на книгата во Скопје за романот “Египетска Сонувалка”

16. Награда за најпродавана книга на Саемот на книгата во Скопје за романот “Изгубени во Рајската градина”

17.  Рациново признание за романот “Убавицата и Мародерот”

18. Меѓународна награда “Екселзиор” за унапредување на европската проза во Романија за романот “Убавицата и Мародерот”

19. Државна награда “11 Октомври” за животно дело во областа на уметноста

20. Награда “Духовен воин” за романот “Светлечкиот Поток”

21. Награда “Стале Попов” за романот “Рогот на љубовта”

22. Интернационална награда “Арка” во Србија за романот “Америка, Америка”

Пред заминувањето отаде морињата за основање и раководење на етнички неделни весници за потребите на бројната дијаспора, во 1988 година, академик Божин Павловски беше одликуван со највисокиот Орден заслуги за народ, за своите исклучителни успеси во областа на издавачката дејност со книги на македонски јазик.

Автори на поговорите: Матеја Матевски, Георги Старделов, Гане Тодоровски, Милан Ѓуечинов, Анте Поповски, Влада Урошевиќ, Катица Ќулавкова, Митко Маџунков, Димитар Солев, Христо Георгиевски, Марко Недиќ, Срба Игњатовиќ, Душан Стојковиќ, Ефтим Клетников, Блаже Миневски, Гоце Смилевски.

Меморабилија

2020. Романсиерски опус од 22 тома

1959. Претседател на Клубот на младите писатели во Битола

1962. Големиот поет Радован Павловски беше првиот кој му пристапи на Божин Павловски и тоа го означи доживотното  пријателство и меѓусебно почитување

1964. Брачна заедница со животната сопатничка и најголема инспирација во творештвото на романсиерот, Ливија од трилогијата автобиографски романи, горда мајка на три деца

1965. По основањето на “Мисла”, првата приватна издавачка куќа во државата што ќе генерира фуриозен развој на издаваачката дејност за што, пред заминувањето отаде морињата ќе биде одликуван со највисокиот Орден заслуги за народ

1967. Сојузна награда “Младост” за романот “Миладин од Кина”

1975. Од снимањето на филмот “Австралија, Австралија”

1982. По заминувањето од рајскиот Мал Џолимар и враќањето во татковината

1988. Срдечни времиња со Блаже Конески

2003. Министерот за култура на Грција, Венизелос, ја врачува Интербалканската награда за книжевност за романот  “Патување со Љубњната”

2003. По врачување на наградата промоција на романот

2000. Вила Билјана во Охрид. Доживотно дружење со трагично загинатиот Борис Трајковски, претседател на Република Македонија

2009. Нина Ангелина, втората сопруга на романсиерот

2016. Групен портрет на семејството во Мелбурн, Австралија

2020. Додадена вредност, 33 годишна мисија отаде морињата, два моќни неделни весника во Австралија,

56 години активност во македонската култура и уметност.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе