Македонскиот поет Ристо Василевски е добитник на наградата „Златен светски писател“

Македонскиот поет, есеист и критичар го доби признанието за нововоставената литературна награда „Златен светски писател“.

Книжевната награда претставува ново светско признание кое ќе им се доделува на писателите од цел свет. Мотото на признанието е да чествува писатели чија креативност, енергија и благородност го прават светот подобар. Наградата е  востановена од повеќе значајни меѓународни организации во земјите од светот меѓу кои се и Pegasus Brücke International Center (Германија) и Radius International Art Center (САД).

Ристо Василевски за оваа награда беше номиниран преку Украинската академија за книжевност и уметност каде членува.

Добитници на ова значајно признание се и Ролан Сеисенбаев (Казахстан), Милан Грабал (Чешка), Михас Пазњаков (Беолорусија), Олена Ананиева (Германија), Абдукахор Косим (Таџикистан), Џејмс Тан (Кина), Михаил Блехман (Канада), Сантош Кумар Покхарел (Непал), д-р Ловелин П. Ејо (Нигерија), Мери Агреда (Еквадор), Марција Батиста Рамос (Бразил), д-р Н. К. Схарма (Индија), Тиан Ју (Кина), Ксанти Хондроу-Хил (Грција), Кав. Силвано Бортолаци (Италија), д-р Ашиш Малвија (Индија), Ана Мариа Мануел Роса (Аргентина), д-р Синтија Ешеме (Нигерија) и Сергиј и Тетјана Ѕуба (Украина).

Василевски е автор на книги за деца, збирки поезија, избрани дела и антологии. Тој е и преведувач и антологичар. Досега е добитник на голем број светски и меѓународни награди и признанија за своето литературно творештво како „Браќа Миладиновци“, „Почесно Рациново признание”, Јубилејно признание на Струшките вечери на поезија, „Кирил Пејчиновиќ”, „Јубилејно Златно перо”, „Златно перо“ – во Македонија; „Милан Ракиќ”, „Караѓорѓе”, „Печат на Кнез Лазар”, „Раде Обреновиќ”, „Ѓуро Салај” и многу други. Неговите дела се преведени на 25 јазици ширум светот. Од 2006 година тој станува член на МАНУ во одделението за уметности надвор од работниот состав.

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе