Во македонскиот Културно информативен центар

Македонски поети читаа свои песни во Софија

Во македонскиот Културно-информативниот центар во Софија започна презентацијата на македонски и бугарски поети – учесници на 15-то издание на Мајските средби на словенските уметници „Света реч" во Бургас. На отворањето на настанот, директорот на КИЦ Сашко Насев рече дека соработката прераснала во вистинско пријателство меѓу поетите од Северна Македонија и Бугарија.

На настанот беа читани песни од македонските автори Даниела Андоновска -Трајковска, Соња Серафимовска и Георги Калајџиев, како и од бугарските поетеси Роза Бојанова и Наталија Недјалкова.

Бојанова, една од основачите на Светата реч, ја претстави својата книга „Обратна гравитација", која неодамна ја објави Издавачката куќа „Макавеј" од Скопје, во превод на Бранко Цветкоски. Недјалкова пак, прочита стихови од нејзината стихозбирка „Стапица за поетски соништа", што ја напиша под уметничкиот псевдоним ЗумБула.

На настанот присуствувал и светски познатиот македонски пијанист Симеон Трпчески.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе