Книжевна средба со Паскал Гилевски

По повод излегувањето од печат на романот „Александар и Клеофила“ од Паскал Гилевски, во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ од 12 до 15 часот ќе се одржи книжевна средба со писателот.

„Инспирирана е од најголемото љубовно доживување на Александар Велики и волшебната индиска кралица Клеофила. Гилевски ги испреплетува двете љубовни приказни, мајсторски мешајќи ги времињата, античкото и нашето време“, наведува издавачот за книгата.

Паскал Гилевски (Сетома, 1939) е автор на богат поетски, прозен и критичко-есеистички опус, високо вреднуван од критиката. Меѓу неговите најчитани романи е „Зоја“, кој во изминатите три децении имаше повеќе изданија и преводи на други јазици.

Гилевски е добитник на национални и меѓународни признанија, меѓу кои и на  „11 0ктомври“, „Стале Попов“, „Рациново признание“ и „23 Октомври“. Член е на Унгарската академија на науките и уметностите од 1996 година.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе