Излезе вториот дел од книгата „Власите низ историјата на Градот Скопје”.

По повод 13 Ноември денот на ослободувањето на Скопје, деновиве од печат излезе вториот дел од книгата „Власите низ историјата на Градот Скопје".

Книгата е двојазична на македонски и на влашки јазик, без нормативна димензија. Самиот материјал/содржина е своевиден практичен показател на личностите Власи и од влашко потекло кои твореле/ат и битисувале/аат во мултијазичното и мултикултурното Скопје. Нивното место, улогата и учеството  во голем број историски процеси во периодот пред и по Илинденското востание и периодот на НОВ, кои многумина од нив биле и основачи на КПМ и носители на Партизанска споменица 1941. Власите беа дел и од процесот на создавањето на НРМ и независна Македонија (1991). Нивниот придонес продолжува и во современите општествено-економски и политички текови на градот и на целата земја. Впрочем за тоа сведочи и самата содржина, во која самите учесници ја раскажуваат нивната лична приказна и приказната на нивните семејства.

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе