„Господарот на перото" – избор поезиjа од Радован Павловски на руски јазик

По иницијатива на Олга Панкина, преведувач и популаризатор на македонската литература во Русија, од печат излезе избор поезија на руски јазик, од истакнатиот македонски поет Радован Павловски насловена „Господар на перото".

Руското издание содржи околу 200 лирски единици и има задача да ја збогати претставата на рускиот читател како за неговото исклучително творештво, така истовремено и за вредностите на македонската литература во целина. Објавена е од рускиот издавач „У Никитских ворот".

„Многу ми е жал што авторот не ја дочека книгата. Македонската и светската книжевност пред една недела го изгубија големиот поет. Но, за среќа, луѓето заминуваат, а нивните дела остануваат. Вистинските писатели не умираат“, вели Панкина. 

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе