Форумот на словенските култури донира книги за македонските библиотеки

Форумот на словенските култури (ФСК) со седиште во Љубљана, Словенија, кој ја координира културната соработка на тринаесет словенски земји членки на планот на културата и уметноста, во соработка со издавачи во одделните држави, го остварува и познатиот проект „100 словенски романи“ и одлучи комплетот од петнаесетте романи објавени на македонски јазик кај нас, да го донира на десет наши библиотеки, културни установи или друштва.

Предлог-изборот на оние културни субјекти кои би ја примиле донацијата беше на издавачката куќа „Слово“ и на македонските претставници во Форумот. Природно, Форумот на словенските култури е во комуникација и координација со Министерството за култура на Република Северна Македонија кое, преку свои претставници, учествува во креирањето на културната политика на Форумот и на нејзината  реализација.

Инаку, овој проект повеќе години издавачки кај нас го реализира „Слово“ од Скопје, освен во три изданија во првите години реализирани од „Макавеј“ (2) и “Македонија литера“ (1). Досега кај нас се реализирани 15 изданија, значајни романи во рамки на споменатиот проект, од различни словенски земји. Во исто време, приближно толку романи на македонски романсиери се објавени во одделни земји членки на Форумот.

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе