Два романи од Божин Павловски на англиски јазик

Во издание на „Грифин прес“ (Griffin Press) и АЕА (АЕА publishers) од Мелбурн, Австралија, од печат излегоа романите на Божин Павловски „Уткини соседи“ (Neighbouring the Owl) и „Роман за моето заминување“ (A Novel for My Departure) во превод на Елена Чаварела и под редакција на Бредли Досон.

Своевремено (1987) „Уткини соседи” беше закитен со три угледни литературни признанија: сојузната награда Железара Сисак и националните признанија „Стале Попов” и „Кочо Рацин”, додека пак „Роман за моето заминување” беше најпродавана книга на Саемот на книгата во 2005 година.

И овие два романа, како и претходните 12, до крајот на мај ќе доживеат свои дигитални изданија кај глобалниот издавач Киндл букс (Kindle Books).

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе