Највисоко признание за долгогодишни остварувања

Димитар Башевски и Виолета Томовска меѓу добитниците на државната награда „Свети Климент Охридски“

Писателот Димитар Башевски, примадоната на Националната опера и балет (НОБ) Весна Ѓиновска-Илкова и доајенката на македонската народна песна Виолета Томовска се добитници на највисоката државна награда „Св. Климент Охридски“ во областа на културата и уметноста.

Министерството за култура соопшти дека во областа на воспитанието и образованието наградата „Св. Климент Охридски“ ја добива проф. д-р Агим Пољоска, албанолог, а во областа на здравството проф. д-р Дејан Докиќ, пулмолог-алерголог.

За доделувањето на државната награда „Св.Климент Охридски” за 2019, како највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Северна Македонија одлучил одборот на чело со академик Влада Урошевиќ.

Наградите на добитниците ќе им бидат врачени на 8 декември во 12 часот, во свечената сала на Собранието.

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе