Денеска се одбележува Светскиот ден на книгата и авторското право

Со пригодна свеченост и интересна програма библиотеката „Григор Прличев" во Охрид денеска ќе го одбележи 23 Април – Светскиот ден на книгата и авторското право.

На манифестацијата чиј почеток е закажан за точно напладне, прво ќе бидат прочитани пораките на Одре Азуле, генералниот директор на УНЕСКО, а потоа и македонската порака која годинава ја напиша познатиот режисер, писател и фотограф Милчо Манчевски.

Потоа следи презентација на вработените од Одделот за издавање и позајмување книги при библиотеката под наслов: Што најмногу читаат охриѓани, а ќе биде објавена и топ листата на најбараните и најчитани домашни и светски автори и дела.

Во чест на празникот пригодни награди во книги и благодарници ќе добијат најредовните тројца читатели во одделот за возрасни, како и авторите на трите најдобри стихови од манифестацијата: „Напиши стих – купи кафе“, која библиотеката годинава по втор пат ја организираше во соработка со култната кафетерија „Аквариус“ и ФОН Универзитетот.

Настанот ќе биде искористен библиотеката да донира книги на 10 библиотеки кои се во рамките на основните училишта во Охрид и Дебрца а се добиени по пат на годинашната акција: „Подари – размени книга“ спроведена во соработка со студентите од факултетот за странски јазици од ФОН.

Инаку, денешниот ден е востановен како симболичен датум за светската книжевност, бидејќи токму на 23 април 1616 почина Сервантес, но и Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Ова е исто така и датумот на раѓање или на умирање и на други угледни автори како Маурис Друон, К. Лакснес, Владимир Набоков, Јосеп Пла и Мануел Мехиа Валехо.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе