Божин Павловски се враќа во Австралија да го напише романот што недостасува

Романописецот Божин Павловски преку својот фејсбук-профил најавува дека наскоро ќе се врати во Австралија да го напише романот „Пат за Ахасферија" или „Пат за никаде".

Еве го неговиот пост:

„По шест месеци живот во мојата убава Македонија со вознемирени граѓани, во која селидбите не престанале со децении, за жал, повторно си го подготвив куферот. Недостасува клучниот роман во мојот опус на „Романи создадени отаде морињата”. Дали „Пат за Ахасферија” ќе биде „Пат за Никаде” со оглед на тоа што задоцнетиот и презрен национален романтизам треба да го конфронтирам со суровата реалност на глобалните феномени - останува да видиме. Нели долги 30 години издавам неделни весници за нашите луѓе во далечни земји? На фарми, по рударски градови, пристаништа, во саваната, по градилишта, во далечни населби го предавам македонскиот литературен јазик? На слободен пазар, ако сакаат - ќе одат да те купат во продавница, ако не сакаат - ќе си завршиш како валкана хартија. Одам да откријам што побрзо дали љубовта за родниот крај доживеала глобални трансформации. „Пат за Ахасферија” е пред мене, драги мои пријатели...“.

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе