ПЕН центар и Националната библиотека

Aвторски портрет на Димитар Башевски

Македонскиот ПЕН центар и Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски" за утре во 19 часот организира авторски кандидат на истакнатиот македонски романсиер, раскажувач и поет Димитар Башевски.

Во Haционалната и yнивeрзuтетска библиотека „Cв. Kлимeнт Oxридски“ во Скoпje за Башевски ќе говорат академик Катица Ќулавкова (поетски опус) и Ермис Лафазановски (прозен опус).

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе