MАНУ и Институтот за фолклор организираат научен собир за Марко Цепенков

Македонската академија на науките и уметностите и Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ денеска во МАНУ ќе организираат научен собир за 190 години од раѓањето и 100 години од смртта на собирачот на македонски народни умотворби Марко Цепенков (1929-1920).

Излагања во три сесии ќе имаат 18 академици, професори и доценти од МАНУ, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (Филолошки факултет „Блаже Конески“), Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип, а излагање ќе има и професорот Иванчо Талевски од Универзитетот Пенсилванија во Филаделфија, САД.

Научниот собир ќе се одржи согласно со здравствените протоколи за заштита од ковид-19. 

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе

Многумина од учесниците во македонската сага, нивните деца и внуци прашуваат: Зошто не можеме да се вратиме во земјата на нашите предци?

повеќе

Утрово осамна уште еден ден од ноември, 20-от ден од месецот. Остануваат точно уште 456 дена до 100-годишнината од коморскиот систем во нашата земја.

повеќе