Андреј Ал-Асади ја доби наградата за најдобра песна од млад автор на СВП

Песната „Куклици" на македонскиот автор Андреј Ал-Асади ја доби наградата „Енхалон" , која се доделува на „Струшките вечери на поезија" за најдобра песна од млад автор прочитана на фестивалот. Жири-комисијата во состав Елена Пренџова (претседателка), Игор Трпчески и Биљана Стојановска (членови) во своето образложение велат дека станува збор за песна со цврста структура .

Наградата „Енхалон" за 2022 година се доделува на Андреј Ал-Асади за песната „Куклици". Во избор за наградата беа песни од повеќемина млади, но етаблирани македонски поетеси и поети со изграден впечатлив авторски потпис.

Во образложението за наградата се вели:

Жири-комисијата ја избра песната „Куклици" од Андреј Ал-Асади поради оригиналниот поетски спев со кој се наметна. Имено, „Куклици" претставува т.н. заумна поезија; станува збор за песна со цврста и стегната структура и силна звучност. Стихот е вешто граден, распореден во строго формирани строфи, а звучноста е комбинација од мајсторски рими, алитерации, асонанци и внатрешно-стиховни созвучија креирани во духот и менталитетот на јазикот. Ваквата структура на песната наметнува соодветна интерпретација, која пак упатува на визуелизација на стиховите во умот на слушателите. Конечно, заумната песна на Ал-Асади ни кажува дека станува збор за поет-мајстор на стиховите, кој длабоко ја осмислува и обмислува својата песна до совршенство.

Со поетското читање „Мостови" и врачување на наградитe, „Златен венец", „Браќа Миладиновци" и „Мостови на Струга" синоќа заврши официјалниот дел на 61-то издание на меѓународниот поетски фестивал „Струшки вечери на поезијата".

Фестивалот традиционално ќе се заокружи со поетско читање во Скопје, кое ќе се одржи вечерва во „Даутпашиниот амам" со почеток во 20:30 часот.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе