Книжевност

Во Тетово вечерва беше промовирана книгата „Турски документи за историјата на Македонија попис од XIX век – Скопски санџак, Тетовска каза 1832/33" од авторите Аднан Шериф, Музафер Бислими и  Миревете Ибраими од Државниот архив на Република Македонија. Ова дело е прва книга и прв том, издадено на македонски и албански јазик.

02 Март 2021 - 20:09

Во издание на „Бата прес“ на македонски јазик е објавен романот „La sans pareille – љубовен роман со додатоци“ од современиот српски писател Милисав Савиќ. Делото го преведе Ненад Баткоски, а објавувањето на книгата е помогнато од Министерството за култура на Република Србија.

28 Февруари 2021 - 13:14

„Што ја натерало Мис Стон да го подари мајчиниот прстен?“ е само едно од големите прашања на кои авторот Мишо Китаноски дава свој, до некаде фиктивен одговор, во збирката раскази „Прстен и парфем“, што ќе биде промовирана вечерва на фејсбук-страницата на „Арс Ламина“.

25 Февруари 2021 - 07:35

Пред тетовската публика првпат беше претставена книгата „Верковиќевиот апостол“ од доцент д-р Михајло Марковиќ и проф д-р Соња Новотни од Универзитетот во Тетово која е излезена од печат во 2019 година. Станува збор за значајно дело кое обработува ракопис од 14 век на монашки писец, за кој двајцата автори прават анализа на правописно-фонолошките особености.  Презентацијата на книгата беше извршена вчера по повод  21 февруари -Интернационален ден на мајчиниот јазик.

21 Февруари 2021 - 21:34

„Топли одрони" е првата стихозбирка на Ирена Белешковска, поетеса и писателка од Крива Паланка. Делото поради околностите кои ги донесе пандемијата сѐ уште чека на официјална промоција, но во меѓувреме ги најде сите скриени патеки до читатетелите. Причината можеби е и поради емоциите кои ги буди оваа книга, а толку се потребни во околности кога светот страда. За силата на љубовта која ја движи уметноста и е насушна потреба на секој од нас, но и за низа други сегменти во кои се пронаоѓа поетесата зборуваме токму со Белешковска!

18 Февруари 2021 - 10:45

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината" за 2020 година што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски", во состав Оливера Николова (претседателка), Зоран Анчевски, Калина Малеска, Живко Гроздановски и Катерина Богоева (претставник на Фондацијата) ја направи првата селекција од пристигнатите 41 роман, избирајќи 18 наслови што ја продолжуваат трката за престижната награда.

16 Февруари 2021 - 06:09

Романот „Боксерот од Ново маало“ од авторот Владимир Плавевски, во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, ја доби престижната награда „Стале Попов“ за најдобра прозна книга во 2020 година.

15 Февруари 2021 - 17:01

Од утре до 16 февруари, друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“, по повод Кинеска Нова година, ќе одржи интернет-саем на кинески книги, изданија на „Македоника литера“.

11 Февруари 2021 - 11:00

Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, 2021 година е посветена на великанот на македонската култура, со што нашата земја и официјално се приклучува кон одлуката на Генералното собрание на Обединетите нации оваа година да биде Година на мирот и довербата, соопшти Министерството за култура.

10 Февруари 2021 - 17:23

Излезе од печат поетската книга „Во самракот на мислите" од бугарската авторка Елка Димитрова во издание на Здружението за развој на културата и уметноста ФУСНОТА од Скопје. Преводот од бугарски на македонски јазик е на Борче Георгиев, а дизајанот на корицата на Мартин Ѓеорѓиевски.

08 Февруари 2021 - 12:13

Умник над умниците, грандиозен нотес на македонскиот незаборав, творец на нашата модерна историја, неуморен градител на убавината, највозвишената личност во современата македонска литература, челникот на македонската преродба, благородниот поет што ја воздигна славата на македонскиот дух, скромен, чесен, правдољубив, еден од оние светли синоними низ кои Македонецот најубедливо се претставува - вака зборуваат оние што го познавале Блаже Конески. Роден на 19 декември 1921, во годината на стогодишниот јубилеј од неговото раѓање, МКД.мк ќе ги објавува неговите песни, кои „секогаш ќе го возбудуваат духот на младите генерации со јасни и длабоки пораки“ (К.Гочкова).

06 Февруари 2021 - 09:03

За романот „Боксерот од Ново маало" Владимир Плавевски ја добива наградата „Стале Попов", за поетската збирка „Математичка поезија" Даниела Андоновска-Трајковска ја добива наградата „Ацо Шопов", за критичко-есеистичката книга „Лирската биографија на Конески" Атанас Вангелов ја добива наградата „Димитар Митрев", за книгата за деца „Приказни за добра ноќ на мама Ана" Билјана С. Црвенковска ја добива наградата „Ванчо Николески" и наградата „Мост" ја добива Адем Абдулаху за поетската збирка „Недопеани песни".

05 Февруари 2021 - 14:10

Сликовницата „Денеска ти нема да играш" од шпанската авторка Пилар Серано која е насочена кон исклучителна важна тема, односно булингот меѓу учениците, ќе биде промовирана онлајн утре во 19 часот на фејсбук-страницата на „Литература.мк".

03 Февруари 2021 - 10:28

Со цел да им го приближи унгарскиот јазик на македонските граѓани, авторката Соња Трајковска го напиша првиот „Македонско-унгарскиот разговорник" кој вчера беше промовиран онлајн на фејсбук-страницата на „Литература.мк". Се работи за кратко, но конструктивно дело во кое се вметнати секојдневни фрази што ќе му помогнат на секој турист или посетител да се снајде додека е во оваа земја, а воедно е вклучен и мал речник на термини.

28 Јануари 2021 - 14:50

Меѓународната награда „Гоцева мисла" годинава им се доделува на проф. д-р Васил Тоциновски (Северна Македонија), д-р Бајрузин Хајро Плањац (Босна и Херцеговина) и Олга Лалиќ – Кровицка (Полска). Наградата ја доделува Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија презент", а годинашните лауреати ја добиваат наградата за нивниот придонес во културолошката мисија, развојот и негувањето на културата, уметноста, науката и етиката, како и соработката и поврзувањето меѓу народите.

28 Јануари 2021 - 11:50

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе