„Кино на трева” вечерва во Драчево и Ченто

Во населбите Драчево и Ченто, во рамките на настанот „Кино на трева” вечерва со почерок во 20 часот ќе се одржат бесплатни филмски проекции. 

Во населба Драчево, кај Три Круши ќе се прикажува филмот The Whistlers", во режија на Corneliu Porumboiu, а во населба Ченто, Дом на култура „11 октомври” го гледаме филмот „Bye Bye Morons", во режија на Albert Dupontel.

Влезот е слободен. Настаните ќе се реализираат согласно актуелниот протокол за организирање настани на отворен простор. 

 

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе